Editörden

Editörden

  • Halis Dokgöz

The Bulletin of Legal Medicine 2021;26(2):0-0

Değerli Adli Bilimciler,

Sizler Ağustos sıcağında umarım tatil yaparken bizler de Adli Tıp Bülteni’nin yeni sayısını yayınlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Dr. Li Wenliang, 30 Aralık 2019’da Wuhan’da koronavirüs salgınına karşı sosyal medya üzerinden acil durum çağrısı yapması üzerinden neredeyse 2 yıl geçti. Çin Emniyet Müdürlüğünce halkta infial yarattığı iddiasıyla Dr. Li tutuklanmış ve salgının yayılması ile bırakılıp hastanede görevi esnasında bir hastasından kaptığı SARS-CoV-2 virüsü ile 07.02.2020 tarihinde maalesef ölmüştür. O günden bugüne pandemi ile birlikte tüm bilim insanları seferber olmuş ve bu süreçte Dünya Sağlık Örgütü’nün onayıyla bulunan aşılar insanlara uygulanmaya başlamıştır. Ancak dünya toplumlarında varlıklı ülkeler kapasitelerinin üstünde aşıya ulaşırken hala aşı çalışmalarının başlamadığı ülkelerin olduğunun altını çizmeliyiz. Aşılarda “patent hakkı” nedeniyle insanlığın aşıya erişememesi kabul edilemez. Bilimin tıpkı yaşama hakkı gibi ortak değer olduğu bilinciyle Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Ticaret Örgütü tarafından ilaç şirketleri ve devletler ile bir program yapılarak uluslararası anlaşmalar organize edilmeli ve belirli bölgelerde aşı üretme birimleri kurularak tüm dünyada insanların aşılanabildiği hızlı bir seferberlik yolu açılmalıdır.

Dergimizin bu sayısında da adli bilimler alanından farklı disiplinlerinden 10 makaleyi sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yazarlarımıza ve danışmalarımıza sonsuz teşekkür ediyoruz. Dergimize gelen makale sayısında özellikle farklı disiplinlerden gelen yoğun artış ile birlikte adli tıp ve adli bilimler alanının bilimsel platformu olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.

Bilimselliğin geleceğin adli bilimlerini inşa etmede tek gerçek olduğu bilinciyle dergimizin bilimsel niteliğini hep birlikte daha da yükseklere taşımak, Adli Tıp ve Adli Bilimler alanında en güncel çalışmaların paylaşıldığı ortak bir platform olmaya devam etmesi dileğiyle…

Prof. Dr. Halis Dokgöz
Editör