Derleme

Adli Tıp ve Adli Bilimler Alanında Toplam Kalite Yönetimi Üzerine Denemeler

10.17986/blm.200051385

  • Faruk AŞICIOĞLU

Gönderim Tarihi: 14.08.2000 Kabul Tarihi: 19.02.2001 The Bulletin of Legal Medicine 2000;5(1):18-24

Ülkemizde önce sınırlı sayıda sanayi kuruluşu tarafından benimsenen Toplam Kalite Yönetimi (TKY) giderek kamu, sağlık, eğitim, güvenlik ve yerel yönetim kuruluşları gibi değişik alanlarda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların ilgi odağı haline gelerek yaygınlaşma sürecine girmiştir. TKY standartlara uyumun ötesinde, ürün ve hizmet kalitesinin yönetimini, çalışanları, ilişkileri, davranışları, özetle iyileştirilebilecek tüm süreçleri kapsar. Çalışmamda, evrensel kuralları, kaliteli bir yaşama özlem ve istek duyan herkes tarafından bilinen TKY’nin hayatın bir çok kesiminde kazandığı ivmenin adli tıp ve adli bilimler alanında da yaşama geçirilmesi gereği vurgulanmış ve bazı uygulama önerileri sunulmuştur.

Bazı sanayi şirketleri ve sağlık kuruluşlarının TKY’ni benimseyerek iş mükemmelliğine varan yolculuğu, dolayısı ile tüm hizmet süreçlerinin yeniden yapılandırılmasını hedefleyen değişim ve iyileştirme projeleri incelenmiş, adli tıp ve adli bilimler alanında da örnek projeler, iş akış şemaları kalite güvence sistemine ve uluslararası standardizasyona giden sıkıntılı yolda bir başlangıç yapılmasına çalışılmıştır.

Adli tıp ve adli bilimler alanında da hizmeti alanın (adalet mekanizması, yurttaşlar) yükselen beklentileri, artan iletişim ve bilinçlenme, hasta hakları ve tüketiciyi koruma hareketleri, maliyet baskıları, özel sigortalar, adalet reformları, teknolojik ve bilimsel ilerlemeler, rekabette artış potansiyeli TKY anlayışının benimsenmesini zorunlu hale getirmiştir.

Anahtar Kelimeler: Toplam kalite yönetimi, adli tıp, adli bilimler, standardizasyon, akreditasyon, liderlik.