Editörden

Editörden

  • Şebnem Korur Fincancı

The Bulletin of Legal Medicine 2001;6(2):0-0

Ülkemizde yaşanan ekonomik iniş çıkışların yanı sıra tıbbın pek çok dalında gelecek kaygılarının gittikçe tırmanan bir hız kazandığı şu günlerde Bültenimizin yeni sayısını çıkarabilmenin mutluluğu içerisindeyiz.

Yaşamı planlarken hedefimizin ne olması gerektiği konusunda etkilendiğimiz pek çok noktada umutsuzluk tohumlarının yeşerdiğini görmenin, özellikle bilim dalımıza yeni katılan genç arkadaşları ciddi bir biçimde kaygılandırdığını biliyoruz. Tabii ki Adli Bilimlerin hiçbir parçasını yaşamın içerisinden kopararak bir koruma çemberi içerisinde besleyemeyiz. Ülkenin varolan gerçeklerinden, toplumsal hareketlerden ya da ekonomik sürprizlerden ayrı bir Adli Tıp ve Adli Bilimler yapısı oluşturamayız. Oysaki çalışmalarımızın ulusal ve uluslararası düzeyde varolduğunu göstermek, hele ki bunu çıkmaya başladığı günden bu yana eksiksiz sizlere ulaşabilmeyi başaran bültenimizde ortaya koymak, bu alanda bizleri daha da güçlendirecektir.

Avrupa Birliği uyum çalışmaları içerisinde bizlerin uzun yıllardan beri hep tartıştığımız, pek çoğumuzun da hayali olan adli tıp uzmanlığı eğitiminin daha sağlam temellere oturması çalışmaları da özveriyle sürmektedir. Bu güne kadar pek çoğumuzun 2 yıl olarak aldığı adli tıp uzmanlık eğitimi, hatta bazılarımız 1 yıl da tamamladığı bu eğitim uluslararası düzeyde bizimle aynı paralelde çalışan pek çok meslektaşımızın eğitiminden geri kalmaktadır. Kişinin özeleştiri yapabilmesi ona geleceğe güvenle yaklaşma gücünü verir. O nedenle geçmişi değerlendirip, varolan gerçekleri de gözardı etmeksizin durum tespiti yapmamız ve eksikleri giderme hususunda gerekli mücadeleyi vermemiz bizlerin yeni meslektaşlarımıza görev teslimi yapmadan önce boynumuzun borcudur.

Adli tıp uzmanlık eğitimi süresi hiç kuşkusuz ki en az 4 yıl olmalıdır. Sadece sürecin uzunluğu değil, içeriğinin de bizlere yaraşır niteliklerle donatılması gerekmektedir.

Genç arkadaşlarımız çalışkan ve umut dolular. Bizlere ise onlara yolu açmak ve o yolda güvenle yürümelerini sağlamak düşüyor. Bu fırsatları da hep birlikte yaratacağımıza yürekten inanıyoruz.

Şebnem Korur Fincancı