Derleme

Sinsice İşlenen Bir Suç: Madde ile Kolaylaştırılmış Cinsel Saldırılar ve Fail Tipolojisi

10.17986/blm.2019250175

  • Sunay Fırat
  • Mehmet Aykut Erk

Gönderim Tarihi: 20.10.2018 Kabul Tarihi: 08.11.2018 The Bulletin of Legal Medicine 2019;24(2):141-147

Madde ile Kolaylaştırılmış Cinsel Saldırı (MKCS), mağdur alkol ve/veya herhangi başka psikoaktif madde etkisindeyken veya sedasyon ve hipnotik etkisi bulunan başka psikoaktif maddeler aracılığıyla mağdurun faile karşı koyamaz duruma geldiğinde yönlendirdiği cinsel saldırı türüdür. MKCS, cinsel saldırının doğası gereği mağdurun bilincini kazandıktan sonra durumu bildirmesinden ötürü titiz bir çalışmayı gerektirir.

Bu çalışmanın amacı maddeyle kolaylaştırılmış cinsel saldırının faili konumunda bulunan bireylere risk faktörlerini ve yine suça neden olan olası ruhsal ve kişilik bozukluklarını literatür temelli incelemek; suç ve davranış bilimlerine, penolojik müdahalelere ve rehabilitasyon girişimlerine farklı bir bakış açısı oluşturarak katkı sağlayabilmektir.

MKCS’nin faili herhangi bir psikopatolojisi olmayan sağlıklı bireyler de olabilmektedir. Ancak yapılan çalışmalarda ortaya çıkan birtakım bulgulara göre fail, olguya özgü farklı kişilik özellikleri gösterebilmektedir. MKCS failleri meydana getirdikleri davranışın yasadışı olduğunun farkındadır ancak bu davranışlarını kendi etik yargılarına göre yanlış bulmamaktadır. MKCS, yüksek düzeyde davranış bilimleri ve toksikoloji bilgisi gerektirmektedir. Failin sahip olduğu bu nitelikler, amacına ulaşmasında ve sonrasında adli süreç için en önemli tanık olan mağdurun yaşadıklarının farkına varmaması adına faile kolaylık sağlamaktadır.

Sonuç olarak MKCS’nin iyi bir tanımının yapılması bu olgulara yaklaşımlar açısından önemlidir. Kapsamlı ve araştırmacılar tarafından kabul gören bir tanım gelecekte yapılacak araştırmalar ve toplumsal farkındalık için oldukça faydalı olacaktır. Ülkemizde ne yazık ki modern anlamda Cinsel Saldırı Kriz Merkezlerinin olmayışı cinsel saldırı olgularında mağdur için gerekli olan tıbbi, psiko-sosyal ve hukuki desteğin sağlanmasına engel teşkil etmektedir. MKCS gibi cinsel saldırı türlerine ve bunların sonuçlarına dikkat çekilmeli, gerekli merkezler ve bilinçlendirme kampanyaları ile bu konular gündemde tutulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Madde ile Kolaylaştırılmış Cinsel Saldırı,Fail Tipolojisi,Suçun İşlenişi