Araştırma Makalesi

Tek Yumurta İkizlerinin El Yazılarının Adli Belge İncelemesi Açısından Değerlendirilmesi

10.17986/blm.2017332733

  • Behice Şeyda Türedi

Gönderim Tarihi: 16.07.2017 Kabul Tarihi: 05.10.2017 The Bulletin of Legal Medicine 2017;22(3):163-171

Amaç:

Adli bilimler alanında tek yumurta ikizleri ile ilgili dikkat çeken konulardan biri el yazılarıdır.

Bu araştırmada; tek yumurta ikizlerinin el yazılarının ne derece benzerliklerinin olduğunun tespit edilmesi, genetik benzerliklerin etkisinin adli belge inceleme açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem:

Çalışmamızda; “Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi” gönüllü yetişkin 100 ikize yazdırılmıştır. Yazılardaki “a, b, d, g, m, r, ş, u, v, y, z” harfler büyüteç ve cetvel yardımıyla incelenmiştir.

Bulgular:

Analizleri yapılan değişken (ikizlerin cinsiyetleri, yaşları, aynı meslekte bulunmaları, eğitim seviyelerinin aynı olması, aynı evde yaşama süreleri, yazıyı kullanma sıklıkları, yazı yazarken çifti ile aynı eli kullanmış olmaları) ile el yazılarının benzerlik oranları üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılıkları bulunmamıştır (p>0.05). 50 ikiz çiftin en fazla benzer olarak kullandığı harf “d” harfi olup (%56), en az benzer olarak kullandıkları harf “m” harfi (%14) olarak tespit edilmiştir. Kadın ikiz çiftlerin el yazılarının, erkek ikiz çiftlere göre daha fazla benzerlik gösterdiği tespit edilmiştir. Kadın ikizlerin el yazılarındaki benzerlik oranları maksimum %90.9 minimum %0 iken; erkek ikizlerin el yazılarındaki benzerlik oranları maksimum: %54.54 minimum %0’dır.

Sonuç:

Çalışmamızda el yazıları yüksek oranda benzerlik gösterse bile iki el yazısının tamamen benzer olamayacağı bilimsel gerçeğini destekleyen sonuçlar elde edilmiştir. Sonuçlar el yazılarının kimliklendirme çalışmalarında tanı koydurucu özellik taşıması açısından önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Adli El Yazısı,El Yazı İncelemesi,El Yazısı Karşılaştırma Kriterleri,Tek Yumurta İkizleri