Muğla İlinde Adli Tıp Polikliniğine Başvuran İntihar Girişimi Olgularının Değerlendirilmesi - Kıymet, Muazzez Elçin; Ünüvar Göçeoğlu, Ümit; Yürürdurmaz, Betül; Balcı, Yasemin (Adli Tıp Bülteni, 2020)
Amaç: İntiharlar ve intihar girişimleri Türkiye ve dünyada önde gelen mortalite ve morbidite nedenlerinden biridir. Çalışmada … Üniversitesi Eğitim/Araştırma Hastanesi Adli Tıp Polikliniğinde intihar girişimi nedeniyle adli rapor düzenlenen olguların değerlendirilmesiyle; sosyodemografik özelliklerin, kullanılan yöntemlerin, bölgesel özelliklerin ortaya konması ve koruyucu önlemler açısından öneriler geliştirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01.06.2014-31.12.2018 tarihleri arasında Adli Tıp Polikliniğinde intihar girişimi nedenli başvuruların raporları retrospektif değerlendirilerek, verilerin istatistik analizleri yapılmıştır. Bulgular: Olguların 405’i(%5.3) intihar girişiminde bulunmuştu. 263’ü(%64.9) kadın, 142’si(%35.1) erkekti, yaş ortalaması 27.7 yıl(SD:11.1), aralık 12-76 yıldı.Olguların %11.8’i (n:48) 18 yaş altında, %84.9’u(n:344) 40 yaşın altındaydı. Olguların çoğunluğu 20-29 yaş aralığında olup, 19 yaş ve altında kadınlar, 30-39 yaş aralığında erkeklerin sayısı daha fazlaydı (p<0.001). Ay ve mevsimlere göre anlamlı bir farklılık saptanmadı. Olguların %8.4’ü cezaevinde intihar girişiminde bulunmuştu. Yöntemler içinde en sık ilaç alma (%86.2,n:349) kullanılmıştı, bunu kesici alet yarası (%8.9,n:36), ası (%2.2,n:9) izliyordu. Yaralanma ağırlığı açısından; olguların %3.2’sinin yaşamsal tehlike geçirdiği, %88.4’ünün basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek nitelikte hafif olduğu, %8.4’ünün hafif olmadığı saptanmıştı.Olguların 9’u gebe, 49’u(%12.0) alkol almış, 11’inde(n:2.7) bağımlılık yapıcı madde saptanmıştı. Tartışma ve Sonuç: İntihar girişiminde bulunan olguların çoğunluğu yöntem olarak ilaç kullanımını seçmiştir.19 yaş ve altında kadınların intihar girişiminde bulunma oranı erkeklere göre fazla iken, 30-39 yaş grubunda erkeklerin daha fazla bulunması çarpıcı sonuçlarımızdandır. Bunda; ergen kadınların kimlik arayışı, toplumun kendinden beklediği roller ve özgürlük kısıtlamaları; genç erkeklerde ekonomik nedenler ve yüklendikleri sorumlulukların rol oynadığı düşünülmüştür. Elde edilen bulgular koruyucu önlemlere ışık tutması açısından önemlidir. İntihar girişimi nedeniyle başvuran olguların sosyal destek birimlerine yönlendirilmesi faydalı olacaktır.