Trabzon Çocuk Koruma ve İzlem Merkezinde Değerlendirilen 18 Yaş Altı Gebelik Olgularının Değerlendirilmesi - Özer, Erdal (Adli Tıp Bülteni, 2021)
Amaç: 18 yaş ve altı gebelikler adölesan gebelik olarak adlandırılmaktadır. Ülkemizde ise adölesan gebelik oranının %8-12 arasındadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 10-19 yaş aralığı olarak belirlenen adölesan dönemde görülen gebelikler; anne ve bebeğin bedensel, ruhsal ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etkilemektedir. Bizde bu çalışmamızda Trabzon Çocuk İzlem Merkezi’ne başvuran 18 yaş gebeliklerin karakteristiklerini incelemeyi amaçladık. Bulgular: 2015-2020 yılları arasında 18 yaş altında 18 adölesan gebelik tespit edildi. İç beden muayenesi talep edilen 12 vakada herhangi bir bulguya rastlanmamış olup 3 vakada eski yırtık ve 3 vakada hymen intakt olarak izlenmiştir. 3 gebeliğin ilk trimesterde kriminal abortus ile, 3 vakanın ilk trimesterde terapötik küretaj ile sonlandırıldığı, 2 vakada prematür doğum, 10 vakada ise miadında doğum gerçekleştiği tespit edildi. 9 failin mağdurun sevgilisi, ensest kapsamında olan 5 vakadan 3 ünün kuzeni ve 2 sinin eniştesi, 4 ünün ise resmi olmayan eş olduğu tespit edildi. Tartışma: Adölesan gebeler üzerine ülkemizde yapılan ilçeye lokalize bir çalışmada vakaların %48,6’ının resmi nikâhının olmadığı bildirilmiş bizim çalışmamızda ise adölesan gebeliklerin %22’sinin resmi nikahının olmayan evlilik şeklinde olduğu tespit edildi. Minnesota’da adölesan gebelerle yapılan bir çalışmada %40-70 oranında cinsel istismar öyküsü olduğu bulunmuştur. Çalışmamızda ise tüm adölesan gebelikler cinsel istismar nedeniyle başvurmuş olup bunun sebebi çalışmanın çocuk koruma merkezinde yapılmış olmasından kaynaklanmaktadır. Adölesan gebelik annenin fiziksel, ruhsal sağlığı ve psikososyal gelişimini olumsuz etkilemektedir. Adölesan gebelikleri tıbbi ve adli desteğin yanında psikososyal destek verilmesi de gerekmektedir.