Türkiye’de Kayıp ve Kaçırılan Çocuk Vakalarına Yaklaşım: İlk Müdahalenin, Suç Soruşturmasının ve TV Programlarının Kritize Edilmesi - Gönültaş, Burak Miraç; Edges, Charlie (Adli Tıp Bülteni, 2021)
Amaç: Diğer suç soruşturmalarından farklı olarak, kayıp çocuk soruşturmaları sadece vakayı çözmeyi ve faili yakalamayı değil, aynı zamanda çocuğun sağ ve salimen bulunmasını da içermektedir. Bu nedenle, kayıp çocuk vakaları pek çok bileşeni içeren ve bunların koordineli çalışmasını gerektiren bir yaklaşıma sahiptir. Bu çalışma, Türkiye’nin kayıp çocuk vakalarına yönelik yaklaşımlarını analiz etmeyi ve yaklaşımları daha verimli hale getirmek için, uygulamayı ilk müdahale, suç soruşturması ve TV programları açısından kritize ederek öneriler sunmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma niteliksel bir metodoloji benimsemiştir ve veriler, kayıp çocuk vakaları ile ilişkili profesyoneller (n=5) ve ülkemizde yayında olan Tatlı Sert ve Kaybolan Çiçekler programlarının uzmanları (n=3) ile yapılan görüşmeler ve konu ile ilgili dokümanlardan toplanmış ve analiz edilmiştir. Bulgular: Türkiye’de kayıp vakaları, polisin adli ve idari görevlerine göre ele alınmaktadır. Arama çalışmalarında arama timleri, helikopter, kayıp köpekleri kullanılmaktadır. Polis kayıp vakasını öğrenince öncelikle alan çalışması yapmaktadır, eğer kaçırılmaya yönelik bir emare varsa soruşturmacı ekipler dahil olmaktadır. Çocuğun arama çalışmalarında TV programlarının özellikle geniş kitlelere ulaşmada etkendirler. Böylece potansiyel görgü tanıklarına ulaşılabilmektedir. Risk değerlendirmesi, koordinasyon ve ailelerin psikososyal yönden desteklenmesi konularında eksiklikler olduğu görülmüştür. Sonuç: Kayıp çocuk vakalarına yönelik yaklaşımın bileşenleri ile ilgili olarak, daha etkin bir kayıp ve kaçırılan çocuk soruşturması yapabilmek için risk değerlendirmesi yapılması, arama ve soruşturma işlemlerini koordine eden ve süpervize eden profesyonellerin dahil olması ve medya kullanımının etkinleştirilmesi önerilmektedir. Ayrıca bu çalışma kayıp çocuk vakalarına nasıl yaklaşılabileceği konusunda genel bir çerçeveyi de sunmaktadır.