Bir Üniversite Hastanesi Psikiyatri Kliniği’ne Maluliyet Tespiti İçin Başvuran Olguların Değerlendirilmesi: Psikiyatrik Hastalıklar ve Maluliyet - Çelikbaş, Zekiye; Batmaz, Sedat; Aslan, Esma Akpınar (Adli Tıp Bülteni, 2021)
Amaç: Bu çalışmada Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’na maluliyet tespiti için başvuran olgulardan psikiyatrik açıdan maluliyet gerektirdiği kanaatine varılanların sosyodemografik özellikleri ve tanıları incelenmiştir. Yöntem: Araştırmada 01.01.2019-31.12.2019 tarihleri arasında maluliyet tespiti için sağlık kuruluna başvuran olguların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Demografik ve klinik veriler için tanımlayıcı istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Maluliyet tespiti için başvuran 18 yaş üzeri toplam 494 kişi bulunmaktaydı. Başvuru anında psikiyatrik tanısı olan 157 olgudan 43’ünün maluliyet gerektirdiği tıbbi kanaatine varıldı. Bu olguların yaş ortalaması 42.56±8.50 yıldı ve 37’si (%86) erkekti. En sık maluliyet tanısını IQ 50 ve altı zeka geriliği (n=18, % 41.86) ve tedaviye rağmen çalışma olanağı vermeyen şizofreni ve alt tipleri (n=12, % 27.9) oluşturmaktaydı. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları maluliyet haline sebep olan ve kişilerin çalışma hayatını olumsuz etkileyen ruhsal bozuklukların tanınması ve bu kişilerin çalışma hayatına kazandırılması ile ilgili ileriye dönük çalışmalara yol gösterici olacaktır.