Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına Başvuran Olguların Engellilik ve Maluliyet Cetveline Göre Karşılaştırılması - Ata, Uğur; Şenol, Ender; Çelik, Cemil (Adli Tıp Bülteni, 2021)
Amaç: Maluliyet raporları düzenlenirken farklı cetveller kullanılması sonucunda aynı kişi için farklı oranlar tespit edilmektedir. Bu çalışmada Maluliyet Cetveline ve Engellilik Cetveline göre hesaplanan maluliyet oranları karşılaştırılarak, cetvellerdeki farklılıkları ortaya koymak ve bilirkişilerin karşılaştıkları güçlüklere dikkat çekmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Olguların cinsiyet, yaş, meslek, travma orijini, travma türü, rapor isteyen kurumun istek yazıları, olaya bağlı yaralanmalar, muayene bulguları olgu rapor formlarına kaydedildi. Her olgunun saptanan arızasına bağlı meslekte kazanma gücündeki azalma oranı ile engellilik oranı hesaplanarak arasındaki farklara neden olan etkenler değerlendirildi. Bulgular: Travma sonucu en sık olarak tibia, fibula ve vertebra yaralanmasının meydana geldiği saptanmış olup, eklemde hareket kısıtlılığının ve yürüyüş bozukluğunun en sık saptanan arızalar (%52) olduğu görüldü. Maluliyet Cetveli kapsamında sekel saptanan olguların yaklaşık yarısında (%48,1’inde) arızalarının A Cetvelinde tam karşılığı bulunamadığından takdir kullanımına gidildi. Engellilik Cetveli kapsamında ise 5 (%3,1) olguda takdiren indirime gidildi. Olguların hesaplanan Engel oranı ortalamasının (%9,01), meslekte kazanma gücündeki azalma oranı ortalamasına (%15,14) göre anlamlı olarak (p<0,05) daha az olduğu görüldü. Sonuç: İki farklı cetvele göre değerlendirildiğinde aynı sekel sonucu farklı oranların saptanması mağduriyetlere yol açmaktadır. Hukuk profesyonelleri ve Adli Tıp Uzmanlarının katıldığı, maluliyet raporları düzenlenmesi konusunda yaşanan sıkıntıların, çözüm yollarının paylaşıldığı ortak bilimsel toplantılar düzenlenmesi ile kavramsal birliğin sağlanması, iki cetvelinde uluslararası standartlara uygun güncellenmesi ortak kabul gören raporların düzenlenmesi açısından önemlidir.