Nontravmatik Aort Diseksiyonuna Bağlı Ölümlerde Komplikasyonlar: Aort diseksiyonu komplikasyonları - Buğra, Aytül; Daş, Taner; Buğra, Abdül Kerim; Arslan, Murat Nihat (Adli Tıp Bülteni, 2022)
Amaç: Bu çalışmada non-travmatik aort diseksiyonuna bağlı ölen olguların demografik özellikleri, anevrizma ve diseksiyon riskini artıracak bulgular, ve diseksiyon sonrası gelişen komplikasyonların histopatolojik bulgular eşliğinde ortaya konması amaçlanmıştır. Yöntem: 2014-2018 yılları arasında non-travmatik aort diseksiyonu tanısı alan 138 olgu retrospektif olarak incelendi. Yaş ve cinsiyet dağılımı vücut kitle indeksi, diseksiyon tiplerinin dağılımı, organlardaki diseksiyon sonrası gelişebilecek komplikasyonlar ile aort duvarındaki histopatolojik değişiklikler değerlendirildi. Bulgular: Vakaların %67.4 (n=93)’ünde kardiyak tamponad, %15,9 (n=22)’unda tamponad ve hemotoraks, %11,6 (n=16)’sında hemotoraks tespit edildi. %5,1 (n=7)’inde biküspit aort kapak vardı. %2,2 (n=39)’sinde ateroskleroz, %21,7 (n=30) ‘sinde elastik dejenerasyon, %10,8 (n=15)’sinde kistik medyal nekroz mevcuttu. %55,8 (n=77)’inde damar duvarındaki patolojk değişiklik belirtilmemişti. %34,8 (n=48) yaygın intraalveoler kanama, %6,5 (n=9) fokal intraalveoler kanama mevcuttu. Kalp bulguları incelendiğinde %2,2 (n=3)’sinde miyokard enfarktüsü görüldü. Sonuç: Aort diseksiyonu vakalarında klinik öykü ile birlikte ayrıntılı bir makroskopik ve mikroskopik inceleme yapılmalıdır. Diseke alandan yapılacak histopatolojik inceleme alttan yatan etkenleri göstermede önemlidir. Organlardaki histopatolojik bulgular hastalığın komplikasyonlarını öngörmede fayda sağlayabilir. Otopsi sadece hastalığı tanıma ve anlamada değil hastalığa yönelik uygulanacak tedavi yöntemlerini belirleme açısından da kritik bir öneme sahiptir.