Adli Otopsilerde Rastlanan İntrakraniyal Anevrizma Rüptürleri - Akyıldız, Elif Ülker; Şenel, Berna; Ersoy, Gökhan; Pakiş, Işıl; Karayel, Ferah; Turan, Arzu Akçay; Çelik, Safa (Adli Tıp Bülteni, 2005)
İntrakraniyal anevrizma rüptürü sonucu meydana gelen intrakraniyal kanamalar, yüksek morbidité ve mortaliteye neden olan ciddi bir durumdur. Anevrizma rüptürü sonucu intrakraniyal kanama geçiren kişilerin önemli bir kısmı bir sağlık kuruluşuna yetiştirilemeden kaybedilirler. Bu çalışmada serebral arter anevrizması rüptürü sonucu ölen 12 adli otopsi olgusu sunulmuştur. Olguların 6’sı kadın , 6’sı erkek olup genel yaş ortalaması 41.4’tür. Sekiz olgu tıbbi yardım alamadan kaybedilmiştir. Onbir (%91) olguda subaraknoidal kanama saptanırken intraserebral kanama 1 olguda izlenmiştir. On (%83) olguda akciğer ödemi saptanmıştır. Ölümlerin fiziksel bir travma ile bağlantısı gösterilememiştir. Özellikle ani-şüpheli ölümlerde serebral damarların dikkatli incelenmesinin önemi vurgulanmıştır. Anahtar kelimeler: Anevrizma, kraniyal, rüptür, otopsi