Mortalite ile Sonuçlanan Ludwig Anjini: Bir Otopsi Olgusu - Musayev, Jamal; Hasanov, Adalat; Baghirzade, Mahmud; Hasanova, Parvin (Adli Tıp Bülteni, 2020)
Ludwig anjini (LA) ağız tabanında bilateral olarak mylohyoid diaframın üzerindeki sublingual ve submandibuler yumşak dokuyu tutan bir selülit şeklidir. Komplikasyonları nedeniyle %50`ye varan mortalite oranı çağdaş tedavi seçeneklerinin katkısı ile son yıllarda %8'e kadar gerilemiştir. Bu yazıda ölümle sonuçlanan bir LA olgusu otopsi bulguları eşliğinde sunulmuştur. Ağıziçi insizyonla flegmonun açıldığı olgularda özellikle aspirasyon pnömonisi riski göz önünde bulundurulmalıdır. LA ve komplikasyonlarının saptanabilmesi için otopsi olgularında oral kavite, boyun bölgesi, mediasten ve göğüs boşluğundaki organ ve yumuşak dokular dikkatlice incelenmelidir.
Keywords: Ludwig anjini; Mediastinit; Aspirasyon Pnömonisi; Otopsi