Çocuklarda Nadir Görülen Schmorl Nodülünün Yanlış Değerlendirilmesinin Yol Açabileceği Hukuki Sonuçlar (Olgu Sunumu) - Aşırdizer, Mahmut (Adli Tıp Bülteni, 2021)
Schmorl nodülü, kıkırdak uç plakanın bozulması ve kıkırdak plakası yoluyla nükleer madde kaybolduktan sonraki dönemde, nükleus pulposusun vertebra gövdesine herniasyonudur.Bir trafik kazasında yaralanan 12 yaşında bir erkek çocuğu hakkındaki bu makalede, travmatik vertebra kompresyon kırığı tanımlanmış ve bu lezyon ile trafik kazası arasında bir nedensellik bağı tespit edilmişti. Beyin cerrahisi ve Pediatrik Radyoloji ile yapılan konsültasyonlar sonucu bu lezyonun Schmorl nodülü olduğu ve trafik kazası ile ilişkili olmadığı sonucuna varıldı.Bu makalede sunulan olgu nedeniyle literatür gözden geçirilmiş, adli tıp uygulamalarında nedensellik kavramı ve prosedürü ele alınmış ve bu gibi durumlarda multidisipliner yaklaşımın önemi vurgulanmıştır.
Keywords: Schmorl Nodülü, Çocuk, Vertebral Kompresyon Kırığı, Radyolojik Görüntüleme, Nedensellik.