Diyarbakır’da 2007-2014 Yılları Arasında Otopsisi Yapılmış Elektrik Akımına Bağlı Ölüm Olgularının Değerlendirilmesi - Korkmaz, Mustafa; Uysal, Cem (Adli Tıp Bülteni, 2021)
Amaç: Elektrik akımı yaralanmaları mortalite ve morbiditenin önemli bir nedeni olup genellikle basit güvenlik önlemleri ile önlenebilirler. Bu çalışmada ... bölgesinde 2007-2014 yılları arasında elektrik akımına bağlı meydana gelen ölüm olgularının incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada retrospektif olarak 6431 adli ölüm raporunu analiz ettik. Elektrik akımı yaralanması nedeniyle öldüğü tespit edilen 239 (%3,77) kişi çalışmaya dahil edildi. Yaş, cinsiyet, ölüm orijini, olay yeri, elektriğin vücuttaki giriş ve çıkış lezyonlarının yeri incelendi.Bulgular: Olguların 147 (%61,5)’ si erkek, % 92 (%38,5)’ si kadın, yaş ortalaması 23,15 + 17,1 yıl idi (min: 1, max: 78). Elektrik çarpması ölümlerin tamamı kaza orijinli idi. Ölümlerin genellikle yaz aylarında oluştuğu tespit edildi. Ölümlerin 112 (% 46,9)’ sinde üst ekstremite en sık tutulan temas yeri idi. Hiçbir elektrik yanık izinin olmadığı 34 (% 14,2) olgu vardı. 76 (% 46,6) olguda ölümler ev kazaları nedenli idi. Çalışmamızın orijinal bulguları ise, 0-18 yaş grubu olguları sayısının 114 (% 47.7) olması ve bu yaş grubunda elektrikli su ısıtıcılarının 33 (% 28.9) olguda olayın sebebi olmasıdır.Sonuç: Çalışmamızda tüm adli ölümler arasında elektrik çarpması nedeniyle ölüm oranı önceki çalışmalardan daha yüksek bulunmuştur. Elektriğe bağlı çocuk ölümlerinin oranı çalışmamızda yüksek bulunmuştur. Bu nedenle insanlar çocukların elektrikli ev aletlerinin yakınında oynamaması için eğitilmelidir.
Keywords: Elektrik yaralanmaları; ölüm; otopsi; adli tıp; termal lezyonlar