Diş kayıplarının yüzde sabit iz olarak değerlendirilmesi - Balcı, Yasemin; Gürpınar, Kağan; Afşin, Hüseyin; Çolak, Başar (Adli Tıp Bülteni, 2021)
Amaç: Diş kayıplarının yüzde sabit iz olarak kabul edilip edilmemesi konusunda farklı görüşler mevcuttur. Bu çalışmada; travmatik diş kayıplarının TCK kapsamında, “yüzde sabit iz niteliğinde kabul edilip edilmemesi”  hususunda görüşleri belirleyerek uygulama ortaklığı sağlanmasına katkı sağlamak amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma, adli tıp uzmanı, diş hekimi ve yargı mensuplarına yönelik, belli başlı farklı görüşleri içeren bir bilgilendirme metnine ek olarak, kişilerin uzmanlık alanı, görev yaptıkları il ve deneyim süreleri ile benimsedikleri görüş ve gerekçesini içeren bir anket uygulanarak yapılmıştır. Anket verileri, bir istatistik programı aracılığı ile analiz edilip değerlendirilmiştir.Bulgular: Ankete, 103’ü adli tıp uzman/asistanı, 38’i hukukçu, 21’i diş hekimi olmak üzere toplam 162 kişi katılmıştır. Adli tıp uzman/asistanlarının %38.8’i, diş hekimlerinin %90.5’i, hukukçuların %34’ü üç büyük ilde (İstanbul, Ankara, İzmir) görev yapan profesyonellerdir. Katılımcıların %61.1’i 10 yıl ve daha az süreli deneyime, % 38.5’i 11 yıl ve daha uzun süreli deneyime sahiptir. Adli tıp uzman ve asistanları grubunda 10 yıl ve daha az süreli deneyimli grup istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla iken diş hekimlerinin çoğunluğunun çalışma süresi 11 yıl ve üzerindedir (p0.05). Katılımcıların yazılı olarak belirttikleri görüşler de gruplandırılarak sunulmuştur.Sonuç: Diş kayıplarının değerlendirilmesinde genel eğilim, tedavisi yapılamayan diş kayıplarının yüzde sabit olarak değerlendirilmesi yönünde olmuştur.
Keywords: Yüzde sabit iz; Diş kaybı; Adli tıp; TCK