Adli Tıp Alanında Çalışan Hekimlerin Pandemi ve Eve Kapanma Döneminde Çalışma Koşulları; Bir Anket Çalışması - Ersoy, Gökhan; Uygul, Elif Sazak; Günbeği, Meltem; Özdemir , Mert Onur; Ergönen, Akça Toprak; Aydın, Berna (Adli Tıp Bülteni, 2021)
Amaç: COVID-19 pandemi süreci, adli tıp alanında çalışan hekimlerin de çalışma yaşamlarında değişikliğe yol açtı. Bu çalışma, pandeminin adli tıp hekimlerinin sağlığı üzerinde oluşturduğu riskleri, adli tıp hizmetlerinde görülen değişim ve aldıkları adli tıp dışı tıbbi görevler hakkındaki görüşlerini inceleyi amaçlamaktadır.  Yöntem: Adli tıp alanında uzman ve asistan pozisyonundaki 220 hekime 31 soruluk anket uygulanarak, genel çalışma ve yaşam koşullarında pandemi sürecinde gerçekleşen değişiklikler sorgulandı.Bulgular: 220 katılımcının 52%’si  mesleklerinin COVID-19  konusunda tedirginliklerini arttırdığını belirtti. Pandemi sürecinde konaklama yerini değiştirenlerin oranı 19% idi. 82% katılımcı işe daha az gittiğini bildirdi. Adli klinik muayene yapan 154 kişinin 82%’si olgu sayısının azaldığını, 23%’si ise aile içi şiddet olgularının arttığını beyan etti. 128 physicians (58%) adli tıp dışı tıp hizmetinde görevlendirilmişti  Covid polikliniği ve servisi en fazla görev alınan yerlerdi.. Bu görevler için kendini yeterli görmeyenlerin oranı 27% idi. Sonuç: Eve kapanma dönemi adli tıp iş yükünü bir süreliğine azaltmıştır. Bu dönemde, adli tıp hekimleri asistanlar daha ağırlıklı olmak üzere covid servislerinde yüksek oranda görev almışlardır. Muayene ve yaşam ortamlarında göze çarpan değişimler olurken, adli tıp dışı tıbbi görevler için kendini yetersiz hissetme oranı %20’ye  yaklaşmıştır. Hekimlerin mezuniyet sonrası eğitim yapılandırması, bu becerileri canlı tutacak komponentler içermelidir.
Keywords: Alan Dışı Görevlendirme, Yetkinlik, COVID-19, Tıp Eğitimi, Kişisel Koruyucu Ekipman, Otopsi