Türkiye'nin dört büyük ilinde trafik kazalarına karışan veya alkol şüphesi bulunan sürücülerin yol kenarı kontrollerinde kandaki alkol konsantrasyonlarının değerlendirilmesi - Can, Hale Nur; Aşırdizer, Mahmut; Billvanisi, Sevdegül; Dursun, Recep; Duran, Latif; Karabağ, Gökmen; Arıca, Enes; Bilge, Adnan; Aydın, Faruk; Sever Tilki, Gizem Demet (Adli Tıp Bülteni, 2022)
Amaç: Önceki çalışmalar, alkollü araç kullanma ve/veya uyuşturucu etkisi altında araç kullanma (AUAK) ile trafik kazalarında artan ölüm ve yaralanma riski arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin dört büyük şehrinde trafik kazası geçirdikten sonra veya yol kenarı trafik kontrolünde alkollü olduğu şüphesi bulunan sürücülerin kanlarındaki alkol konsantrasyonlarının (BAC) araştırılmasıdır.Yöntem: Bu çalışmada, Türkiye’nin dört büyük ilindeki (Van, Manisa, Diyarbakır ve Samsun) üniversite hastanelerinde sürücülerin beş yıllık (1Ocak 2015 - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında) BAC için laboratuar kayıtlarını geriye dönük olarak inceledik.Bulgular: Üç yüz kırk iki olguda (%7,1) BAC’ler eşik değerin (0,01 g/100 mL) üzerindeydi. Alkol tayini için gönderilen olguların %11,3’ü kadın, %88,7’si erkek olup, yaş ortalaması 35,3±13,1’dir. Üç yüz kırk iki alkol pozitif olguda, olguların %58,8’inde BAC’ler %0,101’in üzerindeydi. Olguların BAC pozitifliği Manisa’da %9,4, Van’da %6,3, Samsun’da %5,3 ve Diyarbakır’da %5 idi. Kadınların %4,4’ünde (n=24) ve erkeklerin %7,4’ünde (n=318) BAC pozitif bulundu (p