Boğazlama ile İkili Ölüm: Olgu Sunumu - Garan, Abdurrahman; Alıncak, Soner; Asar, Selman; Büken, Bora (Adli Tıp Bülteni, 2024)
Boyun ön yüzüne yerleşik kesici alet yaralanmalarına “boğazlama” adı verilir. Boğazlama en sık cinayet orijinli olsa da intihar veya kaza sonucu da meydana gelebilir. Olgumuz; aynı olayda eşi tarafından boğazlama yöntemiyle öldürülen kadını ve ardından aynı yöntemle intihar eden erkeği içermektedir. Tarafımızca yapılan otopsilerde her iki cesedin ölüm sebebi olarak “ölümün kesici delici aletin keskin kenarı ile yaralanmaya bağlı büyük damar hasarından gelişen kanama sonucu meydana gelmiş olduğu” kararına varıldı. Adli tahkikattan çiftin boşanma aşamasında olduğu, çocuklarının da evde oldukları sırada erkeğin çocuk odasında önce eşini ardından kendisini öldürdüğü, olayın bina sakinlerince emniyet güçlerine haber verildiği bilgisi elde edildi. Boğazlama yönteminin cinayet ve intihar amacıyla aynı kişi tarafından uygulanmış bir ikili ölüm olgusu üzerinden olay yeri ve cesetten elde edilen bulgulardaki farklılıklar ve bu bulguların orijin tayinindeki önemini vurgulamak amaçlandı.
Keywords: Boğazlama; Otopsi; Çifte Ölüm; Cinayet; İntihar; kesici alet yaralanması