Suriyeli Göçmenlere Yönelik Önyargıyı Yordayan Faktörler - Gülüm, Zeynep; Gölge, Zeynep Belma (Adli Tıp Bülteni, 2024)
Amaç: Dünya genelinde ciddi seviyelere ulaşmış olan göçmenlere yönelik önyargının yarattığı toplumsal problemlerle mücadele edilebilmesi amacıyla önyargının gelişmesine ve sürdürülmesine yol açan koşulların anlaşılabilmesi önemlidir. Bu noktadan hareketle mevcut çalışmada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Suriyeli göçmenlere yönelik önyargısını yordayan faktörlerin ortaya konulması amaçlanmaktadır.Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemi İstanbul ve Hatay illerinde yaşayan farklı toplumsal kesimlerden kartopu yöntemi ile ulaşılmış 18 yaş ve üstü toplam 461 kişiden oluşmaktadır. Toplumsal baskınlık yönelimi, grupla özdeşleşme, bütünleşik tehdit teorisi ve gruplararası temas ölçeklerinin göçmenlere yönelik önyargıyı yordama düzeyi hiyerarşik regresyon analizi kullanılarak belirlenmiştir.Bulgular: Ölçeklerden elde edilen puanlara ilişkin istatistikler değerlendirildiğinde, İstanbul örnekleminin (x̅=41.28), gerçekçi tehdit algısı ortalamasının Hatay örnekleminden (x̅=45.06) istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde [t(458)=4.713, p
Keywords: Suriyeli göçmenler; Göçmenlere yönelik önyargı; Ayrımcılık; Nefret suçu