Ateşlenmiş Kovanlar Üzerinden elde edilen DNA Miktarına Etki Eden Faktörlerin Değerlendirilmesi - Ay, Eda Nur; Gülekçi, Yakup; Yüksek, Fatma Ebru; Şener, Harun; Tunç, Yeşim (Adli Tıp Bülteni, 2024)
Amaç: Kovan üzerine yerleştirilen farklı biyolojik materyallerin ateşleme sonrası geri kazanılan DNA miktarı üzerindeki etkilerinin, zaman faktörü ve farklı sürüntü çubuğu türleri dikkate alınarak değerlendirilmesidir.Yöntem: Üzerine kan ve epitel hücre bulaştırılan MKE marka 9x19 mm çapında pirinç fişekler ateşlendikten sonra farklı zaman aralıklarında (1 gün, 1 hafta, 2 hafta, 3 hafta, 4 hafta, 2 ay, 3 ay) üzerlerinden sürüntü alınarak DNA miktar değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir. Mikrofiber ve pamuk sürüntü çubuğunun mukayese edildiği bu çalışmada DNA izolasyon yöntemi olarak fenol kloroform, miktar ölçümü için ise Quantifiler Trio kiti ile 7500 gerçek-zamanlı polimeraz zincir reaksiyon cihazı kullanılmıştır.Bulgular: Sekiz kovan AmpFlSTR™ Identifiler™ kitine göre yüksek kaliteli (0.05-0.125 ng/µL) profil aralığındaydı. Bunlardan biri epitelle kontamine kovan iken diğerleri kanla kontamine kovanlardı. Pamuklu sürüntü çubuğu için en yüksek bozunma oranı kanla kontamine kovanda 4. haftada, epitel hücreyle kontamine kovanlarda 2. haftada elde edildi. Mikrofiber sürüntü çubukları için en yüksek bozunma oranı kanla kontamine kovanlarda 3. ayda, epitel hücreyle kontamine kovanlarda 1. günde elde edildi. Kovanlardaki farklı biyolojik materyallerden örnek toplamak için pamuk ve mikrofiber sürüntü çubukları kullanan bu çalışmada, sürüntü çubukları türleri arasında 1. günde ve 3. ayda DNA miktarında anlamlı bir fark bulunmadı.Sonuç: Rutin analizlerde kullanılan pamuk sürüntü çubuğuna alternatif olarak düşünülen mikrofiber sürüntü çubuğunun pamuk sürüntü çubuğuna karşı bir üstünlüğü olmadığı görülmektedir. Ateşleme ve sürüntü alma arasında 3 ay geçen kovanlardan dahi başarılı profil sağlanabilecek DNA miktarı elde edilmiştir. Ayrıca kan bulaştırılmış kovanlar epitel bulaştırılmışlara göre daha yüksek seviyede DNA barındırmaktadır.
Keywords: Kovan, DNA Miktarı, Mikrofiber Svap, Pamuk Svap, Dokunma DNA’sı