İskemik Kalp Hastalığına Bağlı Ölümde Uçucu Madde Birlikteliği Olgu Sunumu - Ersoy, Gökhan; Arslan, Murat Nihat; Pakiş, Işıl; Üzün, İbrahim (Adli Tıp Bülteni, 2009)
Uçucu madde kullanımı toplumda yol açtığı sosyal sıkıntı dışında meydana getirdiği ölümlerle de adli tıp çalışanları için ilgi konusu olur. Genellikle genç populasyonda yaygm kullanılan bu maddeler ölüme en sık kalp üzerine yaptıkları toksik etkilerle sebebiyet vermektedirler. Olgumuz 37 yaşında bir erkekti. Ailesinin ifadesine göre uyuşturucu kullanmayan şahsın otopsisinde çok yoğun tiner kokusu alındı. Morfolojik ve his-topatolojik incelemede myokardda nedbe ve koroner arterlerde belirgin daralma saptandı. Yapılan toksikolojik inceleme uçucu madde varlığını doğruladı. Bu tür ölümlerin doğru değerlendirilebilmesi için iyi bir anamnez alınmasının yanı sıra, toksikolojik incelemede de kan ve akciğer örnekleri alınmalı ve mutlaka miktar tayini de yapılmalıdır. Beyin ve böbrek örnekleri ayrı incelenirse maddenin ölümcül dozda alınıp alınmadığı; idrarda madde ve metaboliti aranırsa kullanımdan sonra yaşayıp yaşamadığı hakkında fikir sahibi olunabilir.Anahtar kelimeler: Adli Tıp, patoloji, toksikoloji, istismar, aritmi, koroner arter hastalığı
Keywords: adli tıp; patoloji; toksikoloji; istismar; aritmi; koroner arter hastalığı