Araştırma Makalesi

İdrarda 11-Nor-Delta-9-Tetrahidrokannabinol-9-Karboksilik Asit'in (Thc-Cooh) GCMS ile Analizinde Ekstraksiyon Yöntemlerinin Karşılaştırılması

10.17986/blm.2016116593

  • Aslı Erdem Yayayürük
  • Selim Girgin
  • Serkan Vuruk
  • Ülkü Güler
  • Melike Güngör
  • Halil İbrahim Bostancı
  • Serap Annette Akgür

Gönderim Tarihi: 16.02.2016 Kabul Tarihi: 14.03.2016 The Bulletin of Legal Medicine 2016;21(1):1-7

Amaç:

Günümüzde kötüye kullanılan yasadışı maddeler arasında en yaygın kullanılan madde esrardır. Esrarın saptanmasına yönelik yapılan çalışmalarda, idrarda ana metaboliti olan THC-COOH'un katfaz (SPE) ve sıvı-faz (LLE) ekstraksiyon teknikleri ile analizi yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, sentetik idrar örneklerinde THCCOOH analizi için GC-MS ile tayini öncesinde SPE ve LLE metodlarını kullanarak örnekleri analize hazırlamak ve bu yöntemlerin örnek hazırlamadaki verimleri ve etkinlikleri karşılaştırmaktır. Aynı zamanda bu yöntemlerin tekrarlanabilirlik, seçimlilik, doğruluk, kesinlik ve doğrusallık gibi validasyon parametreleri inceleyerek yöntem geçerliliğini değerlendirmektir.

Gereç ve Yöntem:

Ana standart olarak (±)-11-nor-9-carboxy-Δ - THC ve iç standart olarak (±)-11-nor-9-carboxy-Δ9 -THC-D 3 kullanılmıştır. LLE için Toxi-tube B, SPE için Clean Screen THC kartuşları kullanılmıştır. Türevlendirme için BSTFA+%1 TMCS kullanılmıştır. Analizler Thermo Finnigan Trace Gaz Kromatografisi- Kütle Spektrometrisi (GC-MS) cihazı ile yapılmıştır. SPE ve LLE metodlarının karşılaştrılması Minitab11 istatistik paket programı ile yapılmıştır.

Bulgular:

Çalışmamızda en düşük tayin sınırı olarak (LOD) 2 μg/L elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlarda geri kazanım değerleri %90'nın üzerinde ve %RSD değerleri %10'nun altında bulunmuştur. 25- 500 μg/L arasındaki konsantrasyonlarda kantitatif tayin yapılabilmesi için gerekli olan doğrusallığın var olduğu tespit edilmiştir. Uygulanan Anderson-Darling testi ile LLE ve SPE sonuçlarının normal bir dağılıma uymadığı görüldüğünden non-parametrik test olan Wilcoxon signed-rank testi uygulanmıştır.

Sonuç:

Çalışmamızda bulunan doğrusallık, tekrarlanabilirlik ve geri kazanılabilirlik değerleri, biyoanalitik validasyon kriterleri doğrultusunda kabul edilebilir düzeyde bulunmuştur. Elde edilen istatiksel sonuçlara göre, LLE ve SPE metodları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.005). Yapılan çalışma ile analiz öncesinde örnek hazırlama basamağının önemi gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler: TCH_COOH, Sıvı-Sıvı Ekstraksiyon, Katı Faz Ekstraksiyon, İdrar, Gaz Kromotgrfi Kütle Spektrometri